Sunday, October 18, 2009

Kuchnia tajska. Sałatka z mango. Tajlandia

Jedną z najpopularniejszych przekąsek w Tajlandii jest sałatka z mango posypana cukrem i chili. Kobiety z mobilnymi straganami przyrządzające Yam Ma Muang znajdziecie w kazdym tajskim miasteczku. Klasyczna salatka z mango jest drobno cięta w podłuzne kawałki i dodatkowo ubijana w drewnianym mozdziezu.


W Bangkoku jest wiele miejsc, gdzie owoc jest krojony w kilka większych kawałków. Cukier i chili podawane są osobno. W ten sposob kazdy moze dawkować sobie dowolne ilości przypraw.

Ponad 10 gatunków mango o roznym smaku spotyka się w tajskiej kuchni. W Yam Ma Muang uzywa się tylko mango o lekko kwaskowym smaku i twardym miązszu.

Tajowie w miastach nauczyli się jadać rózne potrawy z dodatkiem cukru. Cukier dodawany jest nawet do najprostszych dań, jak smazony ryz oraz makaron. Często miesza się cukier z czerwoną chili.
***
Wystarczy stolować się przez dwa dni w dowolnej wiosce w Tajlandii, aby zauwazyć jak duzą ewolucję przeszła "kuchnia tajska". Wieśniacy jako element najbardziej odporny na nowinki światowe, odzywiają się jak ich pradziadowie. Do dziś nie tolerują cukru w potrawach. Chyba, ze są to słodycze ;)


11 comments:

  1. Cukier jest jak widzę wyznacznikiem stopnia uzaleznienia od obcej cywilizacji!;)

    ReplyDelete
  2. ale cukier chyba nie jest taki jednak najgorszy...a to w ogóle jest taki "nasz" cukier? czy brazowy?

    ReplyDelete
  3. Witam Witam ;-)

    @Slawek

    Dokladnie. Samochod, telefon komorkowy i cukier ;-)

    @Beata

    Wyzdrowialas ??? super !!!

    W Tajlandii jest bialy cukier z burakow i zolto - brazowy z trzciny cukrowej.

    Herbate slodze tym "ciemnym cukrem". Chili mieszaja z "bialym cukrem".

    ReplyDelete
  4. chetnie spróbowałabym mango z chilli ;-) niekoniecznie z cukrem

    ReplyDelete
  5. @Paulina

    Moge podeslac ;)

    Bedzie do odbioru w Bialymstoku u Stempniaked :)

    ReplyDelete
  6. Lubie mango, czasem robie salse z mango, ostra papryka i zielona cebulka oraz oczywiscie cilantro. Mniammmm :))

    ReplyDelete
  7. a mnie sie mango wydaje mdłe...

    ReplyDelete
  8. Tribu, powiedzmy, że jestem na dobrej drodze ku zdrowiu:)

    ReplyDelete
  9. @Beata

    to zycze szybkie powrotu do najwyzszej formy.

    @Stardust

    co to jest cilantro ??

    ReplyDelete
  10. No i zapachniało w końcu tajską kuchnią. Czy jadłeś tę sałatkę. JAk smakuje? Ten cukier może łagodzic smak chilii. To może być niegłupi wynalazek.
    Sama czasem jak robię improwizację na temat tajskiego zarcia dodaję odrobinę cukru brązowego do mięsa.Ociupinkę. Nadaje fantastyczny smak,łamie pikantność czy kwaskowość (zalezy co sie robi). ...
    Mozesz zrobić dłłłłłuuuggggiiii post o zarciu. Albo duzo małych :-)
    To nie ksiązka kucharska? Nie?

    ReplyDelete
  11. oo fajne,tego nie znałam a lubię mango.

    cukier ciemny zdecydowanie rullez!do herbaty.
    kawa gorzka musi być.

    ReplyDelete