W Bangkoku jest wiele miejsc, gdzie owoc jest krojony w kilka większych kawałków. Cukier i chili podawane są osobno. W ten sposob kazdy moze dawkować sobie dowolne ilości przypraw.
Tajowie w miastach nauczyli się jadać rózne potrawy z dodatkiem cukru. Cukier dodawany jest nawet do najprostszych dań, jak smazony ryz oraz makaron. Często miesza się cukier z czerwoną chili.
***
Wystarczy stolować się przez dwa dni w dowolnej wiosce w Tajlandii, aby zauwazyć jak duzą ewolucję przeszła "kuchnia tajska". Wieśniacy jako element najbardziej odporny na nowinki światowe, odzywiają się jak ich pradziadowie. Do dziś nie tolerują cukru w potrawach. Chyba, ze są to słodycze ;)
Cukier jest jak widzę wyznacznikiem stopnia uzaleznienia od obcej cywilizacji!;)
ReplyDeleteale cukier chyba nie jest taki jednak najgorszy...a to w ogóle jest taki "nasz" cukier? czy brazowy?
ReplyDeleteWitam Witam ;-)
ReplyDelete@Slawek
Dokladnie. Samochod, telefon komorkowy i cukier ;-)
@Beata
Wyzdrowialas ??? super !!!
W Tajlandii jest bialy cukier z burakow i zolto - brazowy z trzciny cukrowej.
Herbate slodze tym "ciemnym cukrem". Chili mieszaja z "bialym cukrem".
chetnie spróbowałabym mango z chilli ;-) niekoniecznie z cukrem
ReplyDelete@Paulina
ReplyDeleteMoge podeslac ;)
Bedzie do odbioru w Bialymstoku u Stempniaked :)
Lubie mango, czasem robie salse z mango, ostra papryka i zielona cebulka oraz oczywiscie cilantro. Mniammmm :))
ReplyDeletea mnie sie mango wydaje mdłe...
ReplyDeleteTribu, powiedzmy, że jestem na dobrej drodze ku zdrowiu:)
ReplyDelete@Beata
ReplyDeleteto zycze szybkie powrotu do najwyzszej formy.
@Stardust
co to jest cilantro ??
No i zapachniało w końcu tajską kuchnią. Czy jadłeś tę sałatkę. JAk smakuje? Ten cukier może łagodzic smak chilii. To może być niegłupi wynalazek.
ReplyDeleteSama czasem jak robię improwizację na temat tajskiego zarcia dodaję odrobinę cukru brązowego do mięsa.Ociupinkę. Nadaje fantastyczny smak,łamie pikantność czy kwaskowość (zalezy co sie robi). ...
Mozesz zrobić dłłłłłuuuggggiiii post o zarciu. Albo duzo małych :-)
To nie ksiązka kucharska? Nie?
oo fajne,tego nie znałam a lubię mango.
ReplyDeletecukier ciemny zdecydowanie rullez!do herbaty.
kawa gorzka musi być.