Monday, December 28, 2009

Dżakfrut - owoc drzewa bochenkowego. Pycha !

Uwielbiam dżakfruty. Te owoce mogą ważyc nawet 25 kilo i mierzyć prawie metr długości. Są to największe owoce rosnące na drzewach.

Pierwszy raz widziałem jackfruit, jak je się nazywa najczęściej, w Afryce Wschodnie, w Ugandzie. W Indiach i Azji Południowo-Wschodniej jest to popularny owoc. Ostatnio zajadałem się tym owocem przyrządzanym na ciepło. Dżakfrut wspaniale uzupelniał danie z rybą i ryżem w Indonezji.

Nazwa dżakfruta ( artocarpus heterophyllus ) pochodzi z języka malazyjskiego: chakka. Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili ten owoc dalej pod nazwą 'jaca". Archeolodzy odkryli w Indiach, ze dzakfrut był tam spożywany już 6 tysięcy lat temu.

Owoce jada się również na surowo. W wielu miastach Tajlandii, czy Malezji można kupić świeżego dżakfruta na ulicy.

Niektórzy mylą ten owoc z durianem.
Dżakfrut nie śmierdzi jednak ;-)
Ma łagodny smak. Gotowany ma podobny smak jak fasola.



12 comments:

  1. Oi Leonard,
    Esta jaca parece deliciosa,eu gosto desta fruta,tem um cheiro tão bom.Na Bahia a jaca é muito popular,já em MG,quase não vejo.

    E você experimentou,gostou?

    Beijos

    ReplyDelete
  2. We call it langka and I love it! Raw, candied, or wrapped with plantain bananas in thin rice wrappers then rolled in brown sugar and deep fried. Yum!

    ReplyDelete
  3. Drzevo bochenkove!?! Jak dotąd vidziałam tylko drzevo chlebove. Bochenkove to napravdę COŚ. Jeden ovoc i tydzień jedzenia. Ile vaży taki jeden bochenek dżakrfuta?

    ReplyDelete
  4. @Nice

    A fruta fresca é como um sabor.

    Eu gosto de um cozido jaca.

    Beijos !!!

    ReplyDelete
  5. @Hilda

    As candy ? I have to eat it in Manila ;)

    @Troczka

    Te owoce sa bardzo ciezkie ( wiele ma ponad 5 kilogramow ). Strasznie mi smakuje ugotowany jackfruit. To moje nowe odkrycie kulinarne :)

    ReplyDelete
  6. Bardzo ciekawy blog :) postaram się zaglądać tu częściej. Pozdrawiam!!!

    ReplyDelete
  7. @Kinga

    Witaj !
    Dziekuje za cieple slowa i pozdrowienia ;-)

    ReplyDelete
  8. Szczęśliwego i pełnego wielkich przygód Nowego Roku 2010!!!

    ReplyDelete
  9. jakoś konkretnie ją nazywali ale już nie pamiętam :D nie wiem, czy nie coś z Tytanic'iem związane ;)

    ReplyDelete
  10. @Emilka

    reka jest super i wszystkie zdjecia sa swietne !

    ReplyDelete
  11. jest szansa by zrobic z niego cos smacznego z dodatkiem przypraw rodzimych ...? znaczy europejskich ? Ja znam sklep gdzie takie wielkowory mozna kupic po 5 euro za sztuke ...to calkiem blisko mjego domu , zawsze zastanawialam sie jak to by bylo zjesc ...

    ReplyDelete
  12. @freitag

    Mysle, ze tak. Po ugotowaniu dzakfruit smakuje w przyblizeniu jak fasola.

    ReplyDelete