Pierwszy raz widziałem jackfruit, jak je się nazywa najczęściej, w Afryce Wschodnie, w Ugandzie. W Indiach i Azji Południowo-Wschodniej jest to popularny owoc. Ostatnio zajadałem się tym owocem przyrządzanym na ciepło. Dżakfrut wspaniale uzupelniał danie z rybą i ryżem w Indonezji.
Nazwa dżakfruta ( artocarpus heterophyllus ) pochodzi z języka malazyjskiego: chakka. Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili ten owoc dalej pod nazwą 'jaca". Archeolodzy odkryli w Indiach, ze dzakfrut był tam spożywany już 6 tysięcy lat temu.
Oi Leonard,
ReplyDeleteEsta jaca parece deliciosa,eu gosto desta fruta,tem um cheiro tão bom.Na Bahia a jaca é muito popular,já em MG,quase não vejo.
E você experimentou,gostou?
Beijos
We call it langka and I love it! Raw, candied, or wrapped with plantain bananas in thin rice wrappers then rolled in brown sugar and deep fried. Yum!
ReplyDeleteDrzevo bochenkove!?! Jak dotąd vidziałam tylko drzevo chlebove. Bochenkove to napravdę COŚ. Jeden ovoc i tydzień jedzenia. Ile vaży taki jeden bochenek dżakrfuta?
ReplyDelete@Nice
ReplyDeleteA fruta fresca é como um sabor.
Eu gosto de um cozido jaca.
Beijos !!!
@Hilda
ReplyDeleteAs candy ? I have to eat it in Manila ;)
@Troczka
Te owoce sa bardzo ciezkie ( wiele ma ponad 5 kilogramow ). Strasznie mi smakuje ugotowany jackfruit. To moje nowe odkrycie kulinarne :)
Bardzo ciekawy blog :) postaram się zaglądać tu częściej. Pozdrawiam!!!
ReplyDelete@Kinga
ReplyDeleteWitaj !
Dziekuje za cieple slowa i pozdrowienia ;-)
Szczęśliwego i pełnego wielkich przygód Nowego Roku 2010!!!
ReplyDeletejakoś konkretnie ją nazywali ale już nie pamiętam :D nie wiem, czy nie coś z Tytanic'iem związane ;)
ReplyDelete@Emilka
ReplyDeletereka jest super i wszystkie zdjecia sa swietne !
jest szansa by zrobic z niego cos smacznego z dodatkiem przypraw rodzimych ...? znaczy europejskich ? Ja znam sklep gdzie takie wielkowory mozna kupic po 5 euro za sztuke ...to calkiem blisko mjego domu , zawsze zastanawialam sie jak to by bylo zjesc ...
ReplyDelete@freitag
ReplyDeleteMysle, ze tak. Po ugotowaniu dzakfruit smakuje w przyblizeniu jak fasola.