Sunday, November 22, 2009

Wyspa Flores. Smakolyk zwany betel. Indonezja

Od stuleci betel jest popularna uzywka posrod ludow Azji Poludniowo - Wschodniej. Roslina ta, o wiecznie zielonych lisciach przypomina wygladem bluszcz. Liscie betelu zuje sie z nasionami areka oraz mlekiem wapiennym, ktory przyspiesza dotarcie wydzieliny do krwobiegu. W wiosce ludu Ngada miejscowe kobiety poczestowaly nas ta slynna uzywka.


Dan postanowil pierwszy zasmakowac betelu.

Kobieta wpatrywala mu sie w oczy.

Dzielny podroznik i fotograf mial zatroskana mine. Czekal cierpliwie na wszystkie skladniki.


Mleko wapienne z plastikowej butelki wyladowalo szybko na lisciu betelu trzymanym w dlonii.

Teraz lisc betelu, brazowa areke i bialy proszek wystarczylo zawinac i wlozyc do ust.


Dan pozul betel 2 minuty i wyplul wszystko. Smak betelu okreslil jako "disgusting" - obrzydliwy ;-)

Na pamiatke zostal mu czerwony jezyk.






8 comments:

  1. Jedni palą papierosy, inni piją wódę, jeszcze inni żują betel. Wszystko ma cechę wspólną - jest obrzydliwe, ale ludzie tego jakoś używają. Nie wiem po co ... :D i chyba nigdy tego nie zrozumiem ;)

    ReplyDelete
  2. Ludzie by zjedli wszystko, byle dawalo w czajnik ;-)

    ReplyDelete
  3. Tribu--> Masz racje, jak daje kopa w czajnik to i gowno jest do zjedzenia:)))

    ReplyDelete
  4. a ja się bojebyc poza swoja kontrola:)samego siebie...

    ReplyDelete
  5. @Dan

    Next time I'll write post in english ;-))

    @Beata

    Tak. to jest problem, gdy dostanie sie dzikiego rozumu...

    ReplyDelete