Tuesday, April 12, 2011

Pandanus na słodko. Tajski deser Lod Chong.

Dzisiaj zjadłem tradycyjny, tajski deser lod chong.

Zielony makaron w worku foliowym to ciasto ryżowe wymieszane z liśćmi pandanusa tectorius, rośliny z rodzaju pandanów.

Do zielonego makaronu dodaje się syrop z mleczka kokosowego i cukru z trzciny cukrowej. Dodaje się też lód i miesza. Miseczka Lod Chang jest pożywna, słodka i zimna, co jest nie bez znaczenia w upalne kwietniowe dni w Bangkoku.

3 comments:

  1. Wygląda paskudnie, takie zielone glisty. Ale spróbowałabym :D

    ReplyDelete
  2. @Ewa
    tez mam takie skojarzenia :)

    ReplyDelete
  3. I ja myślałem, że to jakieś robaki. Tak mi się kojarzy kuchnia azjatycka (co mnie akurat nie podnieca).

    ReplyDelete