Nie mogę się nadziwić, że na świecie nie spotyka się indonezyjskich restauracji.
Może wygłaszam herezje, ale jedzenie w Indonezji smakuje mi bardziej niż w Tajlandii. Może przejadła mi się tajska kuchnia po 6 latach w kraju Uśmiechu ? Może Bali jest specyficznym miejscem i wszystko tu lepiej smakuje ? Chili con carne lepiej niż w Meksyku, a pizza lepiej niż we Włoszech.
Balijska kuchnia wzbogacona przez jawajskie dania i kilka chińskim wynalazków zaskakuje mnie wariacją smaków.
Dziś na kolacje jadłem zielone kery z tuńczykiem i ryżem. Wczoraj w rodzinnej jadłodalni: sate, sayur i fuyung hai. Przedwczoraj... no właśnie... potrzeba więcej zdjęć, same nazwy potraw nie wiele mówią.
wszystko wygląda genialnie!
ReplyDeleteps. otóż w Warszawie jest restauracja Bali, ceny zdziercze, ale niektóre potrawy rzeczywiście boskie