Sunday, February 9, 2014

Produkcja sera u Stefano w Chiang Mai

Stefano to farmer - filozof, ktory zakorzenil sie na dobre w Chiang Mai.


Na kurs produkcji sera żółtego "zapisal" sie Andre z Texasu- z zawodu piekarz.


" Bedzie wspaniale jak ludzie beda mogli posmakowac mojego chleba z wysmienitym serem " - wyjasnil Andre, ktory zrezygnowal z tropikalnych plaz w Tajlandii, aby tylko zdobywac wiedze u Stefano w chlodne poranki w Chiang Mai.




"Mleko pochodzi z najlepszej farmy w okolicy. Od listopada do lutego, kiedy jest chlodniej w Chiang Mai, wychodza naprawde dobre sery" - usmiechal sie Stefano.





3 comments:

  1. Total cheese consumption per capita per year (2011)
    Country per kg

    1 / France 26.3
    2/ Iceland 24.1
    3/ Greece 23.4

    4/ Germany 22.9
    5/ Finland 22.5
    6/ Italy 21.8
    7/ Switzerland 20.8
    8/ Austria 19.9
    9/ Netherlands 19.4
    10/Sweden 19.1

    11/Norway 17.4
    12/Czech Republic 16.3
    13/Israel 16.1
    14/United States 15.1
    15/Canada 12.3


    Australia 11.7
    Argentina 11.5
    Poland 11.4
    Hungary 11.0
    United Kingdom 10.9

    ReplyDelete
  2. z najlepszej farmy czego?? Soi?? Ja w tajlandzie krowy nie widziałem :P
    Oh Tatuś wpadnij do polanda, na pyszne wino w ludzkich pieniądzach i sery wszelakie a i piwa lubelskiego się napijemy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiedys skusze sie na Polandie ;)

      Na razie kraj przodkow jest w moim grafiku na granicy drugiej i trzeciej dziesiatki.

      Delete